ALIGAL™ 1

ALIGAL™ 1

N2 ≥ 99,995 %
Koop stikstof (N2), voedingsgas voor de bewaring van zeer droge producten: koffie, ontbijtgranen, enz.
• Zuivere stikstof (N2) E941 - ALIGAL™ 1 - Voedselveilig gas • Stikstof verlengt de houdbaarheid van droge en sterk oxiderende voedingsmiddelen verpakt onder beschermende atmosfeer (MAP) en van vloeibare voedingsmiddelen opgeslagen in silo’s of vaten. • Stikstof als voedingsgas vermijdt de ontwikkeling van aerobe bacteriën en de vervorming van verpakkingen, zonder chemische producten te gebruiken. • Stikstof verlengt de houdbaarheid van voedingsmiddelen zoals chocoladepoeder, gedroogde vruchten, ontbijtgranen, koeken, deegwaren, rijst, enz. • Wanneer stikstof gebruikt wordt bij inert of luchtdicht maken, beschermt stikstof ook vloeibare voedingsmiddelen, vruchtensappen, olie, wijn, ...
Uw Filters

Meer info over ALIGAL™ 1

ALIGAL™ 1, E941-voedingsgas op basis van zuivere stikstof (N2) voor de bewaring van uw voedingsmiddelen 

ALIGAL™ 1 is een zuiver gas met referentie E941 dat uitsluitend stikstof bevat en voldoet aan de voedselvoorschriften. Het heeft de volgende eigenschappen:

 • Het is kleur- en geurloos, grotendeels inert en dus moeilijk oplosbaar in water en vetten.

 • Hoewel het niet rechtstreeks de groei van bacteriën en schimmelvorming remt, gaat het de ontwikkeling van aerobe bacteriën tegen.

 • Het wordt gebruikt om lucht en met name zuurstof in een verpakking of in een vloeistof te verwijderen en om oxidatieverschijnselen van pigmenten, aroma’s en/of vetten te vermijden.

 • Het wordt ook als aanvullend gas in een gasmengsel gebruikt om te voorkomen dat verpakkingen vervormen.

ALIGAL™ 1-stikstof voldoet aan de geldende regelgeving voor voedselveiligheid

 • ALIGAL™ 1 maakt deel uit van Air Liquides ALIGAL™-assortiment van gassen voor de voedingsmiddelen- en drinkwarenindustrie. Het voldoet aan de Europese specificaties voor E941-voedingsadditieven.

 • De productie, opslag en distributie van het product voldoen aan het Voedselveiligheidsmanagementsysteem (Air Liquide FSMS) waaronder:

  • de toepassing van de HACCP-methode;

  • de traceerbaarheid van batches, waardoor geleverde producten kunnen worden teruggeroepen wanneer de kwaliteit van het product in vraag wordt gesteld.

 • Air Liquide FSMS voldoet aan internationaal erkende standaarden voor de voedingsmiddelenindustrie zoals ISO 22000 en FSSC 22000 (Food Safety System Certification) 

Welke voedingsmiddelen kunnen met een injectie van E941-stikstof worden verpakt?

Stikstof E941 behoudt de organoleptische kwaliteit en de voedingswaarde van droge en sterk oxiderende voedingsmiddelen en verlengt hun TGT- en THT-datum (respectievelijk “te gebruiken tot” en “ten minste houdbaar tot”).

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) vervangt stikstof zuurstof in de verpakking om te vermijden dat voedingsmiddelen oxideren als gevolg van zuurstof in de lucht. 


Voor de volgende voedingsmiddelen wordt aanbevolen om ze met zuivere stikstof (100%), zonder zuurstof, te verpakken: chocoladepoeder, ontbijtgranen, muesli, granola, koeken, speculaas, gedroogde vruchten, thee, gedroogde vis, gedroogde groenten, deegwaren, aromatische kruiden, melkpoeder, gebak en droge koeken, chips, gezouten koekjes, enzovoort. 


Stikstof wordt ook gebruikt bij het inert en luchtdicht maken, en voor de bewaring van vloeibare voedingsmiddelen, vruchtensappen, olie (olijfolie, zonnebloemolie, enz.), wijn, ... 

In welke hoeveelheden kan ik stikstof als voedingsgas kopen?

U kunt stikstof (N2), gecertificeerd als voedingsgas, bij Air Liquide kopen onder de merknaam ALIGAL™ 1 en in elke leveringsvorm die bij uw toepassingen en uw verbruiksprofiel past: in individuele gasflessen, kaders (bundels/pakketten, samengesteld uit 9 tot 16 gasflessen), opslag in vloeibare vorm, productie ter plaatse (generatoren). 

Als een volwaardige zakenpartner voor uw projecten helpen we u dagelijks bij uw zoektocht naar efficiëntie, prestaties en innovatie.

Waarom kiezen voor ALIGAL™ 1-voedingsgas op basis van zuivere stikstof voor de verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP)?

Lucht is in de voedingsmiddelenindustrie de grootste vijand bij de bewaring van voedingsmiddelen. Lucht bevat namelijk zuurstof en deze bevordert de ontwikkeling van bacteriën en microben. Het tast voedingsmiddelen op verschillende vlakken aan, zoals verandering van kleur, structuur en smaak, en het heeft gevolgen voor de houdbaarheid. 

Om deze gevolgen te vermijden, stelt Air Liquide de volgende oplossing voor: verpakken onder beschermende atmosfeer (ook wel “gasverpakken” of MAP ‘Modified Atmosphere Packaging” genoemd). 

Bij deze techniek wordt lucht in de verpakking vervangen door een andere gassamenstelling die de organoleptische eigenschappen, de voedingswaarde en de houdbaarheid van het product kan verlengen. 

Stikstof (N2) is in dit opzicht het meest optimale voedingsgas voor de verpakking van droge voedingsmiddelen. 

Lees ons gratis e-book en kom meer te weten over het gebruik van stikstof (N2) bij het gasverpakken (MAP).

Wat zijn de voordelen van ALIGAL™ 1-stikstof voor voedingsmiddelen verpakt onder beschermende atmosfeer?

 • Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) zijn voedingsmiddelen met E941-stikstof 2 tot 5 keer langer houdbaar dan bij het verpakken met lucht. Minder voedselverspilling en de mogelijkheid om jouw afzetregio uit te breiden.

 • Doordat stikstof de zuurstof zal wegnemen in de verpakking, wordt het gebruik van additieven en bewaarmiddelen beperkt en kan er worden beantwoord aan de veeleisende wensen van de consument van vandaag.

 • Stikstof (het gasvolume rond jouw product) beschermt voedingsmiddelen tegen platdrukken.

 • Stikstof behoudt de kleur, de vorm en de structuur van voedingsmiddelen.

Is ALIGAL™ 1-stikstof de geschikte oplossing voor mijn voedingsmiddel?

Met ALIGAL™ 1 heeft u de garantie op een betrouwbare bevoorrading die voldoet aan de strengste normen voor voedselveiligheid en aan de meest recente geldende regelgeving. 

Of het nu gaat om de keuze van de leveringswijze, advies over de uitvoering van het proces (machine, folie, debiet, druk, ...), de keuze van de geschikte logistiek, het ontwerp, de bouw of het onderhoud van gasdistributie-installaties of de opleiding van uw personeel, we helpen u om het beste resultaat te behalen.


Neem contact op met onze experts en profiteer van meer dan 30 jaar ervaring en expertise.