ALIGAL™ 15

ALIGAL™ 15

N2 + CO2 50 % ±5 %
Koop dit mengsel van 50% N2 en 50% CO2, voedingsgas voor de bewaring van voedingsmiddelen met een zeer hoog vochtgehalte
• Mengsel van 50% stikstof - N2 - E941 en 50% kooldioxide - CO2 - E290 - ALIGAL™ 15 - Voedselveilig gas • Dit gasmengsel dat uit evenveel N2 en CO2 bestaat, maakt het mogelijk de houdbaarheid van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte te verlengen wanneer ze onder beschermende atmosfeer zijn verpakt (MAP): vlees- of visgerechten met saus, quiche, pizza, verse deegwaren, omelet, gebak, ... • Stikstof remt de groei van aerobe bacteriën. CO2 remt de groei van bacteriën en gaat schimmelvorming tegen. • Dit voedselveilige gasmengsel beschermt voedingsmiddelen tegen platdrukken en vermijdt dat ze in contact komen met de verpakking doordat ze luchtdicht zijn verpakt
Uw Filters

Meer info over ALIGAL™ 15

Aligal™ 15, Air Liquides voedingsgas samengesteld uit 50% stikstof en 50% kooldioxide

ALIGAL™ 15 is een voedingsgas dat uit twee gassen bestaat, namelijk 50% stikstof en 50% CO2. Deze twee voedingsgassen voldoen aan de voedselvoorschriften en hebben de volgende eigenschappen. 

50% stikstof - N2 - E941

 • Het is kleur- en geurloos, grotendeels inert en dus moeilijk oplosbaar in water en vetten.

 • Hoewel het niet rechtstreeks de groei van bacteriën en schimmelvorming remt, gaat het de ontwikkeling van aerobe bacteriën tegen.

 • Het wordt gebruikt om lucht en met name zuurstof in een verpakking of in een vloeistof te verwijderen en om oxidatieverschijnselen van pigmenten, aroma’s en/of vetten te vermijden.

 • Het wordt ook als aanvullend gas in een gasmengsel gebruikt om te voorkomen dat verpakkingen vervormen. 

50% kooldioxide - CO2 - E290

 • CO2 remt de groei van bacteriën en gaat schimmelvorming tegen en is dus het meest gebruikte gas voor de verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP). Het zorgt ervoor dat aerobe bacteriën en schimmels trager ontwikkelen en zich minder snel kunnen vermenigvuldigen. Het is hier effectief bij een minimumgehalte van 20%. 

 • Lost gemakkelijk op in water en vetten.

 • CO2 heeft een esthetisch effect op de verpakking om de beschermfolie perfect te spannen dankzij zijn oplosbaarheid in het verpakte product (creëren van een lichte onderdruk waardoor de verpakking gespannen staat).

Voedselveilig gasmengsel ALIGAL™ 15 van 50% N2 en 50% CO2 dat voldoet aan de geldende regelgeving voor voedselveiligheid

 • ALIGAL™ 15 maakt deel uit van Air Liquides ALIGAL™-assortiment van gassen voor de voedingsmiddelen- en drinkwarenindustrie. Het voldoet aan de specificaties voor E941-stikstof en E290-kooldioxide 

 • De productie, opslag en distributie van het product voldoen aan het Voedselveiligheidsmanagementsysteem (Air Liquide FSMS) waaronder:

  • de toepassing van de HACCP-methode;

  • de traceerbaarheid van batches, waardoor geleverde producten kunnen worden teruggeroepen wanneer de kwaliteit van het product in vraag wordt gesteld.

 • Air Liquide FSMS voldoet aan internationaal erkende standaarden voor de voedingsmiddelenindustrie zoals ISO 22000 en FSSC 22000 (Food Safety System Certification) 

Welke voedingsmiddelen kunnen met een injectie van het voedingsgas van 50% N2 en 50% CO2 worden verpakt?

Door onder beschermende atmosfeer te verpakken, wordt de fysieke, enzymatische en microbiële aantasting en dus de wijziging van al dan niet verwerkte voedingsmiddelen tegengegaan of verminderd. Opdat het proces doeltreffend is, moet er niet alleen een geschikte beschermende atmosfeer worden gekozen, maar zijn andere elementen van het systeem, zoals het verpakkingsmateriaal, de verpakkingsmachine en de aanvankelijke hygiëne van het product, ook van belang. 

Er bestaan verschillende productcategorieën al naargelang van hun wateractiviteit (Aw) en de problemen met betrekking tot aantasting. 

Voedingsmiddelen worden geconfronteerd met de groei van microben, schimmels en bacteriën. Er moet een gasmengsel van kooldioxide en stikstof worden gebruikt dat afgestemd is op het vochtgehalte en de endogene microbiële flora.

Een gasmengsel van 50% N2 en 50% CO2 maakt het mogelijk de houdbaarheid van voedingsmiddelen met een zeer hoog vochtgehalte te verlengen.

Bijvoorbeeld: vlees-, vis- en groentegerechten met saus, fijne vleeswaren en traiteurproducten (gekookte ham, merguez, stoverij, pizza, quiche, bereide salades met kruiden, sandwiches, ...), eiergerechten (tortilla, omelet), verse deegwaren, bakkerijproducten en bakwaren met veel boter, ...

Wat zijn de voordelen van dit voedingsgas met 50% CO2 en 50% N2?

 • Zeer verse voedingsmiddelen zijn 2 tot 5 keer langer houdbaar met 50% stikstof en 50% CO2 dan wanneer ze met lucht worden verpakt. Daardoor wordt voedselverspilling tegengegaan en kunnen nieuwe plaatselijke, nationale en internationale markten worden betreden.

 • Het mengsel beschermt het product tegen platdrukken als gevolg van de luchtdichte verpakking en zorgt ervoor dat het product er mooi blijft uitzien.

 • Behoudt de kleur, de vorm en de structuur van voedingsmiddelen.

 • Voedingsgas beperkt het gebruik van additieven en bewaarmiddelen en maakt het mogelijk natuurlijke producten aan te bieden om te beantwoorden aan de wensen van de consument.

 • De hygiëne van voedingsmiddelen wordt gewaarborgd.

In welke vorm kan ik het voedselveilige gasmengsel van 50% N2 en 50% CO2 kopen?

U kunt dit gasmengsel van stikstof (N2) en CO2, gecertificeerd als voedingsgas, bij Air Liquide kopen onder de merknaam ALIGAL™ 15 en in elke leveringsvorm die bij uw toepassingen en uw verbruiksprofiel past: in individuele gasflessen, kaders (bundels/pakketten, samengesteld uit 9 tot 16 gasflessen), opslag in vloeibare vorm, productie ter plaatse (generatoren). 

Als een volwaardige zakenpartner voor uw projecten helpen we u graag bij uw zoektocht naar efficiëntie, procesoptimalisatie en innovatie.

Waarom kiezen voor het ALIGAL™ 15-mengsel van 50% N2 en 50% CO2 voor het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)?

Lees ons gratis e-book en kom meer te weten over het gebruik van een mengsel van 50% N2 en 50% CO2 bij het verpakken onder beschermende atmosfeer.

Lucht is in de voedingsmiddelenindustrie de grootste vijand bij de bewaring van voedingsmiddelen. Lucht bevat namelijk zuurstof en bevordert de ontwikkeling van bacteriën en microben. Het tast voedingsmiddelen op verschillende vlakken aan, zoals verandering van kleur, structuur en smaak, en het heeft gevolgen voor de houdbaarheid. 

Om deze gevolgen te vermijden, stelt Air Liquide de volgende oplossing voor: verpakken onder beschermende atmosfeer (ook wel “gasverpakken” of MAP genoemd). 

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) wordt lucht in de verpakking vervangen door een andere gassamenstelling die de organoleptische eigenschappen, de voedingswaarde en de houdbaarheid van het product kan verlengen. 

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer verlengt ALIGAL™ 15 de houdbaarheid van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte. 

Is een gasmengsel van 50% N2 en 50% CO2 de geschikte oplossing voor de verpakking van mijn voedingsmiddel?

Met ALIGAL™ 15 heeft u de garantie op een betrouwbare bevoorrading die voldoet aan de strengste normen voor voedselveiligheid en aan de meest recente geldende regelgeving.

Of het nu gaat om de keuze van de leveringswijze, advies over de uitvoering van het proces, de keuze van de geschikte logistiek, het ontwerp, de bouw of het onderhoud van gasdistributie-installaties of de opleiding van uw personeel, onze experts helpen u om resultaat te behalen. 

Neem contact op met onze experts op het gebied van MAP-technieken en krijg gratis advies over de geschikte oplossing om uw product onder beschermende atmosfeer te verpakken.