ALIGAL™ 3

ALIGAL™ 3

O2 ≥ 99,5 %
Koop zuurstof (O2), voedingsgas voor fermentatie en behoud van de kleur van vlees
• Zuiver zuurstof - O2 - E948 - ALIGAL™ 3 - Voedselveilig gas • Zuurstof is nodig voor de bewaring van verse voedingsmiddelen zoals fruit en groente • Zuurstof, E948-gecertificeerd voedingsgas, is een fermentatieversneller voor de productie van bier en wijn. • Behoudt de helderrode kleur en de versheid van vers vlees verpakt onder beschermende atmosfeer (MAP). Deze voedingsmiddelen moeten onder een hoog zuurstofgehalte (van 70 à 80%) worden verpakt, in combinatie met koolzuur-CO2.
Uw Filters

Meer info over ALIGAL™ 3

Aligal™ 3, Air Liquides E948-voedingsgas op basis van zuiver zuurstof (O2) voor voedingsmiddelen

Kenmerken 

 • E948-gestandaardiseerd voedingsgas 

 • Zuurstof is een oxidant en behoudt het zuurstofgehalte in voedingsmiddelen, met name van fruit, groente en levende schaaldieren zoals mosselen en oesters

 • Beperkt de ontwikkeling van strikt anaerobe kiemen zoals Clostridium botulinum (bijvoorbeeld in het geval van verse vis)

 • O2 beschermt de heldere kleur van voedingsmiddelen, vooral van rood vlees

 • Bevordert de fermentatie bij  wijn en bier (alsook positief effect op  aminozuren, xanthaangom, enzymen, …)

ALIGAL™ 3-zuurstof voldoet aan de geldende regelgeving voor voedselveiligheid

 • ALIGAL™ 3 maakt deel uit van Air Liquides ALIGAL™-assortiment van gassen voor de voedingsmiddelen- en drinkwarenindustrie. Het voldoet aan de Europese specificaties voor E948-voedingsadditieven.

 • De productie, opslag en distributie van het product voldoen aan het Voedselveiligheidsmanagementsysteem (Air Liquide FSMS) waaronder:

  • de toepassing van de HACCP-methode;

  • de traceerbaarheid van batches, waardoor geleverde producten kunnen worden teruggeroepen wanneer de kwaliteit van het product in vraag wordt gesteld.

 • Air Liquide FSMS voldoet aan internationaal erkende standaarden voor de voedingsmiddelenindustrie zoals ISO 22000 en FSSC 22000 (Food Safety System Certification). 

Welke voedingsmiddelen kunnen worden verpakt onder beschermende atmosfeer met zuurstof (O2)?

Bij de bewaring van voedingsmiddelen wordt zuurstof doorgaans gemeden omdat het schadelijk is doordat het de ontwikkeling van aerobe micro-organismen en de afbraak van lipiden en pigmenten of andere vitaminen door oxidatie bevordert. 

Maar voor sommige voedingsmiddelen kan het wel worden gebruikt:

 • Rauw rood en roze vlees: zuurstof bindt zich aan hemoglobine in het bloed en vormt zo oxyhemoglobine, verantwoordelijk voor de helderrode kleur van vlees en gevogelte (rund, kalkoen, varken, gehakt, hamburger, saté, ...)

 • Levende mosselen en oesters: dankzij zuurstof kunnen levende schaaldieren ademen

 • Ongesneden of gesneden vers fruit en groente: dankzij zuurstof kan rauw plantaardig voedsel ademen

 • Verse vis: zuurstof vertraagt de groei van ziektekiemen zoals het strikt aerobe Clostridium botulinum.

Wat zijn de voordelen van de injectie van ALIGAL™ 3-zuurstof voor voedingsmiddelen verpakt onder beschermende atmosfeer?

 • Bij het verpakken van rood en roze vlees onder beschermende atmosfeer verlengt zuurstof, gebruikt in combinatie met kooldioxide met een O2-gehalte van 70% en een CO2-gehalte van 30%, de houdbaarheid van voedingsmiddelen. (Bekijk ook het product ALIGAL™ 27)

 • Behoud van de kleur, de vorm en de structuur van het product.

 • Voor de verpakking van vers plantaardig voedsel is een bijzondere beschermende atmosfeer nodig, zowel voor de folie (microgeperforeerd) als voor de machine (spoeling). Wat het gas betreft, wordt in plaats van het opnieuw injecteren van zuurstof ervoor gezorgd dat rauw fruit en rauwe groenten kunnen blijven ademen. Daarvoor wordt een bepaald resterend zuurstofgehalte tijdens het spoelen van de verpakking behouden (tussen 3 en 8% afhankelijk van het type plantaardig product). 

In welke vorm kan ik zuurstof kopen/bestellen? 

U kunt zuurstof (O2), gecertificeerd als E948-voedingsgas, bij Air Liquide kopen onder de merknaam ALIGAL™ 3 en in elke leveringsvorm die bij uw toepassingen en uw verbruiksprofiel past: in individuele gasflessen, kaders (pakketten/bundels, samengesteld uit 9 tot 16 gasflessen), opslag in vloeibare vorm, productie ter plaatse (generatoren). 

Als een volwaardige zakenpartner voor uw projecten helpen we u graag bij uw zoektocht naar efficiëntie, procesoptimalisatie en innovatie.

Waarom kiezen voor ALIGAL™ 3-zuurstof om voedingsmiddelen onder beschermende atmosfeer (MAP) te verpakken?

Lees ons gratis e-book en kom meer te weten over het gebruik van vloeibaar zuurstof (O2) bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP).

Lucht is in de voedingsmiddelenindustrie de grootste vijand bij de bewaring van voedingsmiddelen. Lucht bevordert namelijk de ontwikkeling van bacteriën en microben. Het tast voedingsmiddelen op verschillende vlakken aan, zoals verandering van kleur, structuur en smaak, en het heeft gevolgen voor de houdbaarheid. 

Om deze gevolgen te vermijden, stelt Air Liquide de volgende oplossing voor: verpakken onder beschermende atmosfeer (ook wel “verpakken met geïnjecteerd gas” of MAP genoemd). 

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) wordt lucht in de verpakking vervangen door een andere gassamenstelling die de organoleptische eigenschappen, de voedingswaarde en de houdbaarheid van het product kan verlengen. 

Zuurstof (O2) is hierbij dus nodig in de gassamenstelling om de houdbaarheid van verse voedingsmiddelen bij het verpakken onder beschermende atmosfeer te verlengen.

Is ALIGAL™ 3-zuurstof de geschikte oplossing voor de verpakking van mijn voedingsmiddelen?

Met ALIGAL™ 3 heeft u de garantie op een betrouwbare bevoorrading die voldoet aan de strengste normen voor voedselveiligheid en aan de meest recente geldende regelgeving.

Of het nu gaat om de keuze van de leveringswijze, advies over de uitvoering van het proces, de keuze van de geschikte logistiek, het ontwerp, de bouw of het onderhoud van gasdistributie-installaties of de opleiding van uw personeel, onze experts helpen u om resultaat te behalen. 

Neem contact op met onze experts en profiteer van 30 jaar ervaring en expertise.