ALIGAL 13 CILINDER 50L 200 BAR |

ALIGAL 13 CILINDER 50L 200 BAR |

REF. I4650L50R2A001

N2 + CO2 30 % ± 3%

Type gas cylinder Cilinder
Verpakkingsmaat: 50L
Druk: 200 bar
Inhoud: 11,40 m³

Meer info over ALIGAL 13 CILINDER 50L 200 BAR | REF. I4650L50R2A001

Koop dit voedingsgas met 70% N2 en 30% CO2, voor de bewaring van voedingsmiddelen met een gemiddeld vochtgehalte

Aligal™ 13, Air Liquides voedingsgas samengesteld uit 70% stikstof en 30% kooldioxide (CO2)

ALIGAL™ 13 is een voedingsgas dat uit twee gassen bestaat, namelijk 70% stikstof en 30% CO2. Deze twee voedingsgassen voldoen aan de voedselvoorschriften en hebben de volgende eigenschappen. 

70% stikstof - N2 - E941

 • Stikstof (N2) is kleur- en geurloos, grotendeels inert en dus moeilijk oplosbaar in water en vetten.

 • Hoewel het niet rechtstreeks de groei van bacteriën en schimmelvorming remt, gaat het de ontwikkeling van aerobe bacteriën tegen.

 • Het wordt gebruikt om lucht en met name zuurstof in een verpakking of in een vloeistof te verwijderen en om oxidatieverschijnselen van pigmenten, aroma’s en/of vetten te vermijden.

 • Het wordt ook als aanvullend gas in een gasmengsel gebruikt om te voorkomen dat verpakkingen vervormen. 

30% kooldioxide - CO2 - E290

 • CO2 remt de groei van bacteriën en gaat schimmelvorming tegen en is dus het meest gebruikte gas voor het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP). Het zorgt ervoor dat aerobe bacteriën en schimmels trager ontwikkelen en zich minder snel kunnen vermenigvuldigen. Het is hier effectief bij een minimumgehalte van 20%. 

 • Lost gemakkelijk op in water en vetten.

 • Het kan een inkrimping van de verpakking teweegbrengen, wat we compenseren door toevoeging van stikstof 

Voedselveilig gasmengsel ALIGAL™ 13 van 70% N2 en 30% CO2 dat voldoet aan de geldende regelgeving voor voedselveiligheid

 • ALIGAL™ 13 maakt deel uit van Air Liquides ALIGAL™-assortiment van gassen voor de voedingsmiddelen- en drinkwarenindustrie. Het voldoet aan de specificaties voor E941-stikstof en E290-kooldioxide 

 • De productie, opslag en distributie van het product voldoen aan het Voedselveiligheidsmanagementsysteem (Air Liquide FSMS) waaronder:

  • de toepassing van de HACCP-methode;

  • de traceerbaarheid van batches, waardoor geleverde producten kunnen worden teruggeroepen wanneer de kwaliteit van het product in vraag wordt gesteld.

 • Air Liquide FSMS voldoet aan internationaal erkende standaarden voor de voedingsmiddelenindustrie zoals ISO 22000 en FSSC 22000 (Food Safety System Certification) 

Welke voedingsmiddelen kunnen met een gasmengsel van 70% N2 en 30% CO2 worden verpakt?

Door onder beschermende atmosfeer te verpakken, wordt de fysieke, enzymatische en microbiële aantasting en dus de wijziging van al dan niet verwerkte voedingsmiddelen tegengegaan of verminderd. Opdat het proces doeltreffend is, moet er niet alleen een geschikte beschermende atmosfeer worden gekozen, maar zijn andere elementen van het systeem, zoals het verpakkingsmateriaal, de verpakkingsmachine en de aanvankelijke hygiëne van het product, ook van belang. 

Er bestaan verschillende productcategorieën al naargelang van hun wateractiviteit (Aw) en de problemen met betrekking tot aantasting. 

Voedingsmiddelen worden geconfronteerd met de groei van microben, schimmels en bacteriën. Er moet een gasmengsel van kooldioxide en stikstof worden gebruikt dat afgestemd is op het vochtgehalte en de endogene microbiële flora.

Een gasmengsel van 70% N2 en 30% CO2 maakt het mogelijk de houdbaarheid van voedingsmiddelen met een gemiddeld vochtgehalte te verlengen. 

Bijvoorbeeld: halfgedroogde vruchten (dadels, rozijnen, vijgen, enz.), bereide salades, zaden (lijnzaad, zonnebloemzaad, enz.), gesneden fijne vleeswaren, droge worst, merguez, chipolata, paté, sandwiches, pizza, ravioli, al dan niet geraspte harde kazen, mozarella, raclette, gerookte vis, sportdranken op basis van melk, burgers, enz.

Wat zijn de voordelen van dit voedingsgas met 70% N2 en 30% CO2?

 • Zeer verse voedingsmiddelen zijn 2 tot 5 keer langer houdbaar met 70% stikstof en 30% CO2 dan wanneer ze met lucht worden verpakt. Daardoor wordt voedselverspilling tegengegaan en kunnen nieuwe plaatselijke, nationale en internationale markten worden betreden.

 • Het mengsel beschermt het product tegen platdrukken als gevolg van de luchtdichte verpakking en zorgt ervoor dat het product er mooi blijft uitzien.

 • Behoudt de kleur, de vorm en de structuur van voedingsmiddelen.

 • Voedingsgas beperkt het gebruik van additieven en bewaarmiddelen en maakt het mogelijk natuurlijke producten aan te bieden om te beantwoorden aan de wensen van de consument.

 • De hygiëne van voedingsmiddelen wordt gewaarborgd.

In welke vorm kan ik het voedselveilige gasmengsel van 70% N2 en 30% CO2 kopen?

U kunt dit gasmengsel van stikstof en CO2, gecertificeerd als voedingsgas, bij Air Liquide kopen onder de merknaam ALIGAL™ 13 en in elke leveringsvorm die bij uw toepassingen en uw verbruiksprofiel past: in individuele gasflessen, kaders (pakketten/bundels,samengesteld uit 9 tot 16 gasflessen), opslag in vloeibare vorm, productie ter plaatse (generatoren). 

Als een volwaardige zakenpartner voor uw projecten helpen we u graag bij uw zoektocht naar efficiëntie, procesoptimalisatie en innovatie.

Waarom kiezen voor het ALIGAL™ 13-mengsel van 70% N2 en 30% CO2 om uw voedingsmiddelen onder beschermende atmosfeer (MAP) te verpakken?

Lees ons gratis e-book en kom meer te weten over het gebruik van een mengsel van 70% N2 en 30% CO2 bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP).

Lucht is in de voedingsmiddelenindustrie de grootste vijand bij de bewaring van voedingsmiddelen. Lucht bevat namelijk zuurstof en bevordert de ontwikkeling van bacteriën en microben. Het tast voedingsmiddelen op verschillende vlakken aan, zoals verandering van kleur, structuur en smaak, en het heeft gevolgen voor de houdbaarheid. 

Om deze gevolgen te vermijden, stelt Air Liquide de volgende oplossing voor: verpakken onder beschermende atmosfeer (ook wel “gasverpakken” of MAP genoemd). 

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) wordt lucht in de verpakking vervangen door een andere gassamenstelling die de organoleptische eigenschappen, de voedingswaarde en de houdbaarheid van het product kan verlengen. 

Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer verlengt ALIGAL™ 13 de houdbaarheid van voedingsmiddelen met een gemiddeld vochtgehalte. 

Is een gasmengsel van 70% N2 en 30% CO2 de geschikte oplossing voor het verpakken  van mijn voedingsmiddel?

Met ALIGAL™ 13 heeft u de garantie op een betrouwbare bevoorrading die voldoet aan de strengste normen voor voedselveiligheid en aan de meest recente geldende regelgeving.

Of het nu gaat om de keuze van de leveringswijze, advies over de uitvoering van het proces, de keuze van de geschikte logistiek, het ontwerp, de bouw of het onderhoud van gasdistributie-installaties of de opleiding van uw personeel, onze experts helpen u om resultaat te behalen. 


Neem contact op met onze experts op het gebied van MAP-technieken en krijg gratis advies.

Druk

200 bar

Grootte gas cilinder

50L

Inhoud

11,40 m³

Moleculair gewicht

Mix

Gasvormige relatieve dichtheid

Zwaarder dan lucht

Aansluiting overdrukventiel

RU1 - WW 21.8 x 1/14" rechtse draad mannelijk

Componenten (% Vol. abs)

N2 + CO2 30 % ± 3%

Onzuiverheden (ppm v/v)

H2O (5 bar) ≤ 50
O2 ≤ 20
CO ≤ 10
NO / NO2 ≤ 10
CnHm ≤ 30
Totaal zwavel (S) ≤ 0,5 (*)
Olie ≤ 5 ppm w/w (*)

Extra informatie

Specificaties zuivere gassen conform verordening (EU) 231/2012

Product conform:
- E290 en E941 specificaties
- Food safety compliance: Food safety management system FSMS alsook HACCP methodologie, ISO22000, FSSC 22000 en volledige traceerbaarheid dankzij uniek lotnummer.
 - Voedingsgassen kunnen niet als deeltjes vrij worden beschouwd. Ondanks preventieve maatregelen die zijn genomen om het verontreinigingsniveau te beperken (materiaalkeuze, filtratie, zuiveringsprocedures enz.), kan een continue garantie van het deeltjesniveau niet worden gegarandeerd. Op basis van het beoogde gebruik is het de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker om een risicobeoordeling van zijn volledige systeem uit te voeren (inclusief de gasdistributieleidingen bij de klant). Als er een eis is ivm partikels in het gas, kunnen er geschikte filters op het gebruikspunt worden geïnstalleerd.
- Cylinder conform FDA en EC 1935:2004
De vloeibare CO2 gebruikt voor het vullen van gasflessen voldoet aan de ISBT = International Society of Beverage Technologists

Minimale houdbaarheid zoals vermeld op het batchlabel: 60 maanden

Geur

Geurloos

Kleur

Kleurloos

 • Veiligheid

 • Aanbevelingen:: Zorg voor voldoende ventilatie. Voor volledige en meer gedetaillerde informatie, raadpleeg het Veilgheids Informatie Blad (VIB)..

 • Identificatie van de gevaren: Hoge concentraties kunnen verstikking veroorzaken

 • Brandbaarheid bereik: : Niet brandbaar


 • Transport

 • Transporttype: Gasflessen

 • Officiele transportnaam: Compressed gas, N.S.A. (Nitrogen, Carbon dioxide)

 • UN nummer: 1956

 • ADR klasse: 2

 • Classificatie code: 1A

 • ADR pictogram

ALIGAL™ 13

Meer info over ALIGAL™ 13

Koop dit voedingsgas met 70% N2 en 30% CO2, voor de bewaring van voedingsmiddelen met een gemiddeld vochtgehalte