KOOLDIOXIDE

KOOLDIOXIDE

CO2 ≥ 99,7 %
Air Liquide is Europa’s toonaangevende leverancier van koolstofdioxide en voorziet met meer dan 20 zuiverings- en luchtsplitsingseenheden in al de behoeftes van de klant
Chemische synthese Cryogene vloeistof Inerterend agens Beschermende atmosfeer (lassen…)
Uw Filters

koolzuur bundel stijgbuis v16*50l | REF. i5100v16t0a001

CO2 ≥ 99,7 %
Bundel | 49,5 bar | V16*50L DIP TUBE | 592 kg

koolzuur bundel v16*50l | REF. i5100v16r0a001

CO2 ≥ 99,7 %
Bundel | 49,5 bar | V16*50L | 326,7 m³

koolzuur cilinder 27l | REF. i5100l27r0a001

CO2 ≥ 99,7 %
Cilinder | 49,5 bar | 27L | 11,04 m³

koolzuur cilinder 50l | REF. i5100l50r0a001

CO2 ≥ 99,7 %
Cilinder | 49,5 bar | 50L | 20,42 m³

Meer info over KOOLDIOXIDE

Algemene informatie over Kooldioxide (CO2)

Koolstofdioxide (CO2) is in een kleine hoeveelheid aanwezig in de lucht die wij inademen (0,04%). 

Het is kleurloos, smaakloos, niet brandbaar en heeft een zeer zwakke zure geur.


Air Liquide vangt het op uit industriële procesinstallaties (ammoniak, productie van bio-ethanol, enz.), zuivert het en zorgt voor de kwaliteitscontrole ervan in het laboratorium.


CO2 wordt gebruikt voor zijn verschillende eigenschappen: het is bijna inert, heeft een hoge oplosbaarheid in water en een bacteriostatisch en fungistatisch effect (remmend effect op bacteriën en schimmels). Ook wordt het gebruikt voor zijn koelende eigenschappen.

Een andere interessante eigenschap van CO2 is dat het onder normale omstandigheden niet smelt en rechtstreeks van de vaste in de gasvormige toestand overgaat.

Tenslotte is het in superkritische toestand (druk > 74 bar, temperatuur > 31°C) een uitstekend oplosmiddel.


Toepassingen :

CO2 wordt in vele industrieën gebruikt voor zijn verschillende toepassingen. Hier volgen enkele voorbeelden:

Voedingsindustrie

De voedselveilige CO2 beperkt de ontwikkeling van bacteriën en vertraagt de groei van schimmels. Het wordt daarom gebruikt voor verpakking onder gewijzigde atmosfeer. 

Het wordt ook veel gebruikt in vloeibare vorm voor vervoer onder gecontroleerde temperatuur.  Invriezen of snel afkoelen van voeeingsmiddelen met behoud van de textuur (voedselcryogenie) is een andere veel voorkomende toepassing. In vaste vorm beschermt het in de wijnindustrie druiven bij het oogsten.

CO2 helpt ook om de sprankelende en pittige smaak in dranken te creëren (carbonatie van frisdranken). Het wordt ook gebruikt bij het tappen van bier..

Zie ons ALIGAL™-gamma van gassen voor levensmiddelen


Automotive

CO2 wordt gebruikt als een lasercavitygas voor snij- en lastoepassingen.

(Zie ons gamma LASAL™ voor laserprocessen)


Milieu

Het gebruik van CO2 in de waterbehandeling verhoogt de economische en milieuprestaties en voldoet aan verschillende behoeften: controle en regeling van de PH van afvalwater of zwembadwater, remineralisatie van drinkwater (calcium-carbonisch evenwicht...).

(Zie ons gamma ASPAL™ voor waterbehandeling)


Evenementen

CO2 maakt het mogelijk rookeffecten te creëren.


R&D, Farmaceutische Producten en Biotechnologie

CO2 heeft verschillende toepassingen zoals PH-regeling of gecontroleerde atmosfeer voor celcultuur in incubator of bioreactor. (Raadpleeg onze gas PHARGALIS™ 2)

In onderzoek en analyse wordt het gebruikt voor superkritische vloeistofchromatografie (SFC).


Mechanische/metalen productie

CO2 wordt gebruikt voor booglassen (TIG, MIG en MAG) en helpt lasnaden te beschermen tegen oxidatie (zie ons gasassortiment ARCAL™ voor booglassen). 

Het wordt ook gebruikt voor het koelen van sommige stukken, of voor het reinigen ervan door het gebruik onder de vorm van van CO2 sneeuw (cryo stralen).


Engineering van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen

CO2 is een ecologisch alternatief als koelmiddel voor commercieel en industrieel gebruik, rekening houdend met de impact van gefluoreerde gassen (CFK's en HFK's) op het milieu (vernietiging van de ozonlaag en opwarming van de aarde). R744 is de chemische referentie voor kooldioxide dat als koelmiddel wordt gebruikt. Het is een in de natuur voorkomende stof die kan worden gebruikt als koelvloeistof in verschillende verwarmings- en koeltoepassingen, dankzij zijn uitstekende warmteoverdrachtseigenschappen en zijn grote volumetrische koelcapaciteit. Dankzij dit milieuvriendelijke gas wordt de indirecte emissie van broeikasgassen (BKG) als gevolg van energieverbruik verminderd.


Transport en koudeketen

In de vorm van droogijs maakt CO2 het mogelijk een enorme hoeveelheid koude te produceren en gekoelde produkten te beschermen bij weg, spoor of luchttransport. (levensmiddelen, farmaceutische en medische produkten).


Andere toepassingen

CO2 wordt ook gebruikt in droogijs voor brandblusapparaten.Levervormen :

In cilinders en bundels van verschillende afmetingen of in vloeibare vorm.  Naargelang uw toepassing en verbruiksprofiel is CO2 steeds beschikbaar in de aangepaste levervorm.

Aarzel niet langer, neem contact op met onze experts.