STIKSTOF

STIKSTOF

N2 ≥ 99,8 %
Air Liquide verzorgt stikstofleveringen doorheen geheelEuropa en dit volgens een aande behoeftevan de klant aangepaste leveringswijze: vloeistof, cilinderof onsite productie
Warmtebehandeling van metalen Ontzwavelen van op petroleum gebaseerde brandstoffen Glasbewerking Brandstofcellen
Uw Filters

Meer info over STIKSTOF

Algemene informatie over stikstof (N₂)


Stikstof (chemische formule N₂) is een inert gas. 

Het is een belangrijk bestanddeel van de atmosfeer en maakt 78% uit van de lucht die wij inademen.

Het wordt ook gevonden in de vorm van nitraten in de aardkorst, in organische vorm (planten...) of in ammoniak in minerale vorm.


Air Liquide filtert en zuivert stikstof uit de atmosfeer en levert het in vloeibare of gasvormige vorm.

Vloeibaar gemaakt, door afkoeling tot -196°C (-320.8°F/77.15 K), is het kleurloos.

In gasvormige toestand is het neutraal, kleurloos en niet-ontvlambaar.


Toepassingen :

Stikstof kent vele toepassingen. Hier volgen enkele voorbeelden :

Lucht- en ruimtevaart 

Stikstof wordt gebruikt bij de productie van auto-onderdelen volgens het spuitgietprocédé (injection molding) met behulp van gas. Het wordt ook gebruikt voor warmtebehandeling. Met stikstof gevulde banden hebben een langere levensduur. Gemengd met waterstof (H₂) wordt het gebruikt voor lekdetectie.


Voedingsindustrie

Stikstof wordt gebruikt om levensmiddelen te koelen en in te vriezen of om de temperatuur ervan te regelen (diepvriezen, korstvorming ...). Met stikstof kan de temperatuur tijdens het vervoer en de distributie worden geregeld (handhaving van de koudeketen).

Stikstof bewaart en beschermt vloeibare en vaste levensmiddelen tegen oxidatie bijj verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP) (zie ons gamma voedingsgassen ALIGAL™).


Chemie

Stikstof wordt rechtstreeks gebruikt in chemische processen als draaggas, als fluïdiseringsmiddel, of voor temperatuurbeheersing en katalysatorbereiding. Gebruikt als beschermende atmosfeer helpt het de kwaliteit van producten en installaties te beschermen. Het wordt ook gebruikt bij verschillende processen in raffinaderijen en petrochemische installaties: inerteren, drogen, spoelen, roeren, enz. (b.v. evacuatie van zuurstof en vocht aanwezig in tanks en pijpleidingen).


Elektronische componenten

Stikstof maakt het mogelijk de atmosfeer inert te maken om het optreden van oxidatie tijdens het golfsolderen (wave soldering) of reflow-solderen te voorkomen. Stikstof wordt gebruikt als draaggas ter bescherming tegen onzuiverheden en oxidatie tijdens de productie van halfgeleiders. (Zie onze reeks ALPHAGAZ™ analysegassen) 


Laboratoria, Gezondheids- en Onderzoekscentra

Stikstof wordt gebruikt voor het spoelen, drogen of inert maken van analyseapparatuur of chemische reactoren. Stikstof is ook een draaggas voor gaschromatografie en kwaliteitscontrole (zie ons ALPHAGAZ™-gamma). Het is ook een balansgas in gasmengsels bestemd voor de controle van gasvormige emissies en sensoren voor de werkomgeving. In vloeibare vorm kan het ook worden gebruikt voor het snel koelen, bewaren en transporteren van weefsels en cellen (Cryogenie).


Metallurgie

Stikstof wordt gebruikt voor warmtebehandeling en lasersnijden (zie ons gamma voor laserprocessen LASAL™). 


Levervormen :

In cilinders en bundels van verschillende afmetingen of in vloeibare vorm.  Naargelang uw toepassing en verbruiksprofiel is stikstof steeds beschikbaar in de aangepaste levervorm.

Aarzel niet langer, neem contact op met onze experts